10 tips til at mindske madspild
I Danmark smider vi årligt omkring 700.000 tons mad ud, og derfor skal vi alle sammen blive bedre til at forebygge madspild, både af hensyn til miljøet og økonomien. Derfor får du her 10 tips til, hvordan du kan mindske madspild i din restaurant eller kantine
1. Sæt konkrete mål
Hvis du sætter dig nogle konkrete mål, er det meget nemmere at vurdere, om du rent faktisk når dem, og både du og dine medarbejdere får noget, I kan stræbe efter.
2. Involvér medarbejderne
Det er vigtigt, at alle er med på, at madspildet skal mindskes. Involvér dine medarbejdere i projektet og motivér dem.
3. Vej affaldet
Det kan være en rigtig god idé at veje madaffaldet for at finde ud af, hvor meget I smider ud. Her er det selvfølgelig vigtigt kun at medregne det, der rent faktisk kunne være blevet spist og ikke emballage
og lignende.
4. Brug gennemsigtige affaldsspande
Med gennemsigtige affaldsspande bliver både du og dine medarbejdere opmærksomme på,
hvor meget mad I egentlig smider ud.
5. Planlæg indkøb og menu
Det er meget lettere at undgå madspild, hvis du planlægger menuerne grundigt og lægger indkøbene herefter.
6. Få overblik over lageret
Gennemgå lageret jævnligt og notér, hvad du allerede har. På den måde undgår du at købe dobbelt, og du bliver opmærksom på fødevarer, som snart skal bruges.
7. Undgå for store portioner
Tilbyd mindre portioner og eventuelt genopfyldning. På den måde undgår du, at gæsterne levner en masse mad, som skal smides ud.
8. Brug mindre tallerkner og serveringsudstyr
Hvis du bruger mindre tallerkner og mindre serveringsudstyr, vil gæsterne automatisk øse mindre op. De kan derfor bedre nå at mærke efter, om de er mætte, inden de tager mere.
9. Udnyt grøntsagsresterne
Er der grøntsagsrester til overs, kan du udnytte dem til andre ting. Udskårne grøntsager kan for eksempel bruges til kødsovse, pestoer eller suppe.
10. Tilbyd doggybags
Med mindre der er tale om en buffet, kan du lige så godt tilbyde gæsterne en doggybag, så de kan tage resterne med sig hjem.





