





Under Nordsøens bund findes cirka 1>% af verdens kendte naturgasreserver samt en lidt mindre andel af oliereserverne, og borearbejdet er i fuld gang døgnet rundt. Besætningen kan ikke bare tage hjem til fyraften, men bor, sover og spiser på en såkaldt hotelrig – og det er i hotelriggens køkken, man finder Daniel Guldmann Damgaard. Han er uddannet kok fra Fakkelgaarden, og det er ham, der sørger for, at besætningen får noget at spise.
Blandt bølgeskvulp og mågeskrig
Hotelriggen hedder Crossway Eagle, og her tilbringer Daniel Guldmann Damgaard to uger ad gangen. Når de to uger er gået, bliver han fløjet hjem i helikopter og har så fri i tre uger, inden han skal tilbage på arbejde. ”I de to uger på riggen, arbejder jeg 12 timer i døgnet, enten fra kl. 08.00 til 20.00 eller fra kl. 20.00 til 08.00. Der er gang i køkkenet både dag og nat, så vi arbejder i skiftende turnus,” siger Daniel Guldmann Damgaard.
Selvom han nærmest kun arbejder og sover på Crossway Eagle, finder Daniel Guldmann Damgaard ind i mellem tid til at besøge riggens biograf eller slappe af i computerrummet, hvor han kan holde kontakt med familie og venner. Nogle gange løber han sig også en tur på helidækket eller aflægger fitnessrummet et besøg. I sit eget kammer har han desuden et fjernsyn, så han kan følge med i livet inde på fastlandet. ”Det er ikke så kedeligt, som man måske skulle tro. Der er masser at give sig til, når man har fri,” forsikrer Daniel Guldmann Damgaard. Han er godt tilfreds med sit arbejdsliv, der dog adskiller sig markant fra de fleste andres:
”Jeg kan godt lide, at jeg nærmest ikke laver andet end at arbejde, når jeg er afsted, og når jeg så kommer hjem, har jeg tre uger, hvor jeg har fri og kan gøre lige, hvad jeg vil,” fortæller han og fortsætter: ”Man skal være god til at omstille sig, og man skal være indstillet på, at man kommer til at gå glip af nogle ting, når man vælger at arbejde på denne måde. Falder ens turnus for eksempel henover jul og nytår, kærestens fødselsdag eller ens bedste vens bryllup, så er det bare ærgerligt.”
Aramark servicerer 90% af Nordsøen
Daniel Guldmann Damgaard er ansat ved Aramark, og det har han været i lidt over et år. Det er Aramark, som har åbnet dørene for, at Daniel Guldmann Damgaard kan have et arbejdsliv på Nordsøen, og det er han meget taknemmelig for: ”Jeg er rigtig glad for mit arbejde, for det giver mig mulighed for at prøve kræfter med en masse nye ting,” siger han.
Aramark er markedsleder for levering af offshore catering og hotelservices i UK og i den danske sektor. De servicerer 21 kunder på 70 lokationer og beskæftiger cirka 1.300 medarbejdere i denne sektor. Her investerer de blandt andet i faciliteter, mennesker, uddannelse, udvikling og nye teknologier for at sikre, at de forbliver i spidsen af deres markedssektor.
Nøglesektorerne dækker olie og gas, boring, hotelrigge og marine. I den danske sektor finder man blandt andet kunder som Mærsk Oil, hvor Aramark arbejder på tværs af 11 steder i den danske del af Nordsøen, og Mærsk Drilling. Aramark har opereret i Nordsøen i næste 40 år og dækker lige nu 90>% af området. Det alene giver en omsætning på svimlende 150 millioner kroner.
En hverdag fyldt med action
Det er ikke hvem som helst, der kan få lov til at arbejde på Nordsøen. For at komme ombord på Crossway Eagle har Daniel Guldmann Damgaard skullet gennemføre og bestå et offshore sikkerhedskursus. ”Kurset forløber over flere dage og består blandt andet af helikopterredning, søredning, førstehjælp og brandslukning. Certifikatet er nødvendigt for, at jeg overhovedet må arbejde på riggen, og det skal fornys hvert fjerde år,” fortæller han.
Det lyder nærmest som en halv Helvedesuge hos Navy SEALs, men kurset skal selvfølgelig sikre, at besætningen formår at handle korrekt og bevare roen og overblikket, hvis uheldet skulle være ude, da hjælpen kan være længe undervejs.
Til træning i helikopter
Ved siden af sit arbejde på Nordsøen træner Daniel Guldmann Damgaard på Det Danske Kokkelandshold. Her er der træning en gang om måneden, og tæt på de store konkurrencer som VM og OL træner holdet to eller tre gange om måneden. Det kan umiddelbart virke som en udfordring at arbejde ude på Nordsøen og samtidig møde op til træning i Odense, men det findes der heldigvis råd for. Falder Kokkelandsholdets træning sammen med Daniel Guldmann Damgaards vagter, bliver han nemlig fløjet hjem i helikopter, så han kan være med. ”At være en del af Kokkelandsholdet er nok det vildeste, jeg har oplevet i min karriere. Jeg er et konkurrencemenneske, og jeg engagerer mig meget, når der er noget på spil. På landsholdet kan jeg øve forskellige teknikker og blive dygtigere, og i træningsperioderne er det stort set det eneste, jeg har i hovedet,” afslutter Daniel Guldmann Damgaard med et smil.
FAKTABOKS
Hvad er en rig?
En rig er en stor metal-ø, som kan slæbes hen til den lokation, hvor den skal bruges. Det foregår med en slæbebåd. Ud over hotelrigge, findes der også borerigge. De består af et boretårn med boregrej, og det er dem, der borer brøndene. Herudover er der også produktionsplatformene, hvorfra olien suges op fra undergrunden.
FREMHÆVET CITAT
”At være en del af Kokkelandsholdet er nok det
vildeste, jeg har oplevet i min karriere.”
Daniel
Guldmann Damgaard
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking