





Siden år 1900, hvor fiske-eventyret startede for Priess-familien, har de udvidet og udviklet deres kompetencer på området, og i dag brænder familien også for opdræt af den eksklusive sandart. Sandarten er en af de fineste ferskvandsfisk, vi har, og den ses derfor også i stigende grad på menukortene i landets restauranter. Populariteten stiller selvfølgelig krav til kvaliteten, og derfor har Priess-familien stort fokus på at levere den bedste sandart på markedet.
”Opdrættet sandart lyder måske ikke så eksotisk sammenlignet med vildtfanget, men den har mange fordele. Først og fremmest undgår vi overfiskeri, som i sidste ende kan ødelægge bestanden i naturen, og for det andet kan vi sikre en stabil høj kvalitet året rundt,” fortæller Henning Priess, der er medejer af AquaPri, som familiefirmaet hedder.
Friske og ferske sandart – året rundt
AquaPri er et af Europas mest innovative og bæredygtige fiskeopdræt. Sandartanlægget, beliggende i sydjyske Gamst, benytter hverken antibiotika, GMO-foder eller dioxiner i opdrættet, og fisken afblødes i isvand efter aflivning – dette for at undgå blodaftegninger i fileten.
Fordi AquaPri har et lukket opdrætssystem, kan de garantere, at fiskene er fri for parasitter – og dermed fritaget fra frysekrav. ”Da vi både kan og må levere sandarten fersk, er den også helt perfekt til f.eks. Ceviche eller andre retter, hvor fisken er rå, og den giver derfor kokkene helt nye muligheder, som de ikke har, når de får vildtfanget hvidfisk,” forklarer Henning Priess.
Kvallitet og smag skal være i top
For AquaPri er det helt essentielt, at sandarten har en neutral og mild smag af fisk: ”Vi har et fast smagsteam, som ugentligt tester fisken, så vi altid kan sikre, at kvaliteten er i top,” siger Henning Priess og tilføjer: ”Mindre end seks timer efter, at fisken er taget op af vandet, er den klar til at blive fragtet videre i en kasse med is.”
For Henning Priess er det vigtigt at understrege, at den opdrættede sandart ikke skal være en fuldstændig erstatning for vildtfanget fisk. Det skal derimod ses som et supplement, der kan bidrage til nye retter i landets professionelle køkkener:
”Med opdrættet sandart kan vi tilbyde et ensartet produkt hele året, hvilket er en kæmpe fordel for spisesteder med faste menukort, og så giver det som sagt mulighed for, at kokkene også kan bruge fisken rå,” afslutter Henning Priess.
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking