





Crowne Plaza Copenhagen Towers ligger midt i Ørestad, kun få minutters kørsel fra Københavns Lufthavn og med direkte metroforbindelse til Københavns centrum. Men Crowne Plaza Copenhagen Towers er mere end bare et forretningshotel med en god beliggenhed; det har nemlig fået titlen som Danmarks mest bæredygtige hotel.
Bæredygtigt fra inderst til yderst
På Crowne Plaza Copenhagen Towers beror indretning, arkitektur, serviceydelser og forplejning på innovative løsninger, der lever op til hotellets krav om bæredygtighed. På facaden er der opsat solceller, som producerer cirka 10>% af hotellets årlige energiforbrug, og 110 meter under Crowne Plaza Copenhagen Towers findes Danmarks første grundvandsbaserede køle- og varmeanlæg. Her mødes grundvand og luft, og elementernes forskellige temperaturer gør det muligt at køle hotellet ned om sommeren. Ved at lagre varmeenergi i undergrunden kan anlægget ligeledes bidrage til at opvarme hotellet om vinteren. Tiltagene betyder, at Crowne Plaza Copenhagen Towers bruger omtrent 70>% mindre energi end lignende hoteller.
Kigger man indenfor og kaster et blik på møbler og arkitektur, ser man, hvordan hotellet også her efterlever en række bæredygtige principper. En stor del af det nye atrium er blandt andet baseret på genbrugsmaterialer. Mange af trælisterne er lavet af gamle vinduesrammer, lofterne er delvist fremstillet af genbrugte plastikflasker, og gulvene består af genbrugt gummi og beton.
I køkkenet står kokkene klar til at fremstille bæredygtige madoplevelser til gæsterne, samtidig med at der tages hånd om det madspild, der unægtelig opstår, når der kokkeres til mange mennesker. Madaffaldet kværnes nemlig i en tank og omdannes til biogas. Restaffald bliver til gødning, som reducerer landbrugets forbrug af kunstgødning, og på den måde går madspildet fra at være spild til at blive en ny ressource.
Hvad vil det sige, at noget er bæredygtigt?
Det lyder godt og positivt alt sammen, men bag ved de bæredygtige tiltag ligger et stort puslespil med tusindvis af brikker, som skal gå op. For hvornår er noget egentligt bæredygtigt? Kan en gulerod kaldes bæredygtig, fordi den er økologisk? Nej, det kan den ikke nødvendigvis, mener Allan L. Agerholm, administrerende direktør hos BC Hospitality Group, som Crowne Plaza Copenhagen Towers er en del af:
”Bæredygtighed er mere og andet end økologiske fødevarer og genbrug. Det er selvfølgelig en del af det, men det kan aldrig stå alene. Vi er nødt til at se helheden og vælge dén løsning, der giver mest mening og skaber mest værdi,” forklarer han og tilføjer: ”Når vi taler om bæredygtighed, skal vi tage højde for mange forskellige ting, blandt andet menneskerettigheder, dyrevelfærd og miljø. Herunder spiller faktorer som økologi, lokale råvarer og transport ind, og så skal vi selvfølgelig også have fokus på kvalitet og pris. Alting skal gå hånd i hånd, og vi må derfor konstant vurdere, hvad der samlet set er den mest bæredygtige løsning.”
Økologi er (ikke) altid den rigtige løsning
I dag er der meget fokus på økologi, og mange sætter lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed. Derfor er økologi på mange måder blevet glorificeret og opfattes ofte som noget enestående i sig selv. I den rigtige situation kan økologi også sagtens være den miljørigtige løsning, men det er langt fra i alle tilfælde.
”Når vi udvælger de mest bæredygtige grøntsager, er det ikke kun økologi, der vægter, men også transport. Hvis de økologiske grøntsager skal transporteres langt, kan det slet ikke svare sig, når man kigger på den CO2-udledning, der unægteligt vil være en følge af transporten. I sådan et tilfælde kan det miljømæssigt bedre betale sig at vælge konventionelle, men lokale grøntsager, fordi transporten af de økologiske grøntsager gør større skade på miljøet end sprøjtemidlerne,” uddyber Allan L. Agerholm. Herudover er det også væsentligt, at menuen så vidt muligt indrettes efter årstiderne. Når hovedparten af råvarerne kan skaffes i Danmark, er det endnu engang muligt at skære gevaldigt ned på transporten og dermed også forureningen.
”Økologi er på mange måder misforstået. Det skal altid ses i en større sammenhæng, men mange ser økologiske råvarer som en bæredygtig, miljørigtig og sund løsning, som kan købes og spises med god samvittighed. Derfor er meget markedsføring også baseret på argumenter om økologi, fordi forbrugerne sætter lighedstegn mellem økologi og ’det rigtige valg’ på trods af, at det ikke nødvendigvis forholder sig sådan,” siger Allan L. Agerholm.
Hvornår er der tale om dyrevelfærd?
Også på dyrevelfærdsfronten gør Crowne Plaza Copenhagen Towers sig grundige overvejelser. Det er vigtigt, at kødet har en høj kvalitet, at dyrene ikke lider, og at hele processen, fra opdræt til maden ender på tallerkenen, er så bæredygtig som muligt. ”Ser vi for eksempel på kyllinger, så kan vi simpelthen ikke bruge de økologiske, fordi kvaliteten er for dårlig. Der er en grund til, at man er stoppet med at dyrke og opdrætte naturligt, og kylling er tilsyneladende en af grundene,” fortæller Allan L. Agerholm ærligt.
Risikoen for salmonella er betragteligt øget hos fritgående kyllinger, fordi de risikerer at komme i kontakt med vilde fugle. Herudover bruger en økologisk kylling op til 10 gange så meget foder som en konventionel kylling, fordi den får lov til at leve betydeligt længere, og fordi den går mere rundt.
”Kødet får den bedste struktur, når kyllingerne går rundt, fordi det styrker de muskler på fuglen, som vi spiser. Men der findes altså også konventionelle kyllinger, der har bevægelsesfrihed. Det er en almen opfattelse, at alle ikke-økologiske kyllinger har det rigtig dårligt, men der findes rent faktisk konventionel produktion, hvor kyllingerne bliver behandlet ordentligt,” pointerer Allan L. Agerholm.
Han påpeger desuden, at det ikke kun er selve opdrættet, der har betydning, når der snakkes dyrevelfærd, men også transporten til slagteriet, som kan stresse dyrene – og her har de økologiske dyr ikke bedre vilkår: ”Der findes ingen regler, som sikrer, at økologiske dyr har bedre forhold under transporten eller på selve slagteriet. På Crowne Plaza Copenhagen Towers har vi dog en regel om, at dyrene ikke skal udsættes for mere end maksimalt én times transport, og at de helst skal overnatte på slagteriet.”
En dejlig tår fair trade-kaffe
Hos Crowne Plaza Copenhagen Towers spiller menneskerettigheder også en væsentlig rolle, og det kommer blandt andet til udtryk i den kaffe, hotellet serverer. Og er der noget, danskerne elsker, så er det kaffe! Regner man børn og kaffefornægtere fra, drikker hver dansker gennemsnitligt fire kopper kaffe hver eneste dag, og det gør Danmark til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden – kun overgået af Finland, Østrig og Sverige.
Det er klart, at der skal bruges mange kaffebønner for at holde sådan en kaffeslubrende nation tilfreds, og derfor har Crowne Plaza Copenhagen Towers gennem en årrække arbejdet med et kaffeprojekt på Sumatra. I stedet for at fælde regnskov for at lave kaffeplantager er de fattige bønder begyndt at plante kaffe, som kan gro på deres grund uden at ødelægge noget, og det er den kaffe, Crowne Plaza Copenhagen Towers køber.
Bønderne får en ordentlig løn, og selvom børnene stadig arbejder, kan de nu komme i skole. ”Det er et nødvendigt onde, at børnene stadig arbejder. Før projektet kom de slet ikke i skole – det gør de nu. Så længe at børnene arbejder under kontrollerede forhold, er det med til at øge levestandarden på Sumatra, og i fremtiden fører det forhåbentlig frem til, at børnene slet ikke skal arbejde overhovedet,” fortæller Allan L. Agerholm.
Kaffebønnerne er faktisk økologiske. Og så alligevel ikke. Kaffebønnerne lever i princippet op til kravene om økologi, men skal de have dét stempel, så skal hver enkel kaffebonde certificeres, og det vil gå ud over velfærden: ”Det kan simpelthen ikke betale sig at få kaffen certificeret, så vi officielt må kalde den økologisk, så det undlader vi. I stedet får bønderne ind i mellem besøg af en barista, som sikrer sig, at kaffen dyrkes, som den skal, og at børnene går i skole,” siger Allan L. Agerholm og afslutter med en vigtig pointe:
”Det er ønsketænkning, at man kan finde en løsning, der ikke gør nogen skade overhovedet. I stedet er det en del af virksomhedsstrategien, at vi skal finde den bedst mulige løsning. Det betyder ikke, at den ikke påvirker vores miljø, og det står vi gerne ved. Et hotel kan ikke være CO2-neutralt. Det er simpelthen ikke muligt, og det er heller ikke vores mål. Vores mål er hele tiden at holde en række kriterier op mod hinanden og vurdere, hvilken løsning der skaber mest værdi, når vi betragter hele konteksten.”
FAKTABOKS
En del af BC Hospitality Group
Crowne Plaza Copenhagen
Towers er en del af BC Hospitality Group, som blev etableret i 2014. BC
Hospitality Group råder over 1.584 hotelværelser, 162 møde- og
konferencelokaler og cirka 200.000 m2 konference-, møde- og
eventfaciliteter med plads til 30.000 personer. Det gør BC Hospitality Group
til en af Danmarks største virksomheder inden for hoteller, konferencer, messer
og hospitality. BC Hospitality Group beskæftiger desuden cirka 2.000
medarbejdere, hvoraf 750 er fastansatte.
BC Hospitality Group består, udover
Crowne Plaza Copenhagen Towers, af: AC Hotel Bella Sky Copenhagen, Bella Center
Copenhagen, CIFF, CIFF Showrooms, Comwell Conference Center Copenhagen,
Copenhagen Marriott, Forum Copenhagen, International House og 360° Venue
Catering.
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking