





Miljøet skranter, isen smelter, og dyrene dør. Alt sammen fordi vi mennesker udleder meget mere CO2, end kloden kan klare. Med global opvarmning følger global panik, og i Danmark er vi for alvor klar over, at vi er nødt til at gøre noget. Men hvad skal vi gøre? Og kan vi blive enige om, hvad der er smartest?
Der er ingen tvivl om, at et af de mest trendy tiltag i kampen mod de farlige forandringer er økologi. Vi danskere er vilde med økologi, og vi flår det ned fra hylderne som aldrig før. Vi forventer at kunne træffe det økologiske valg i landets supermarkeder, og vi forventer at få serveret en tallerken bæredygtighed, når vi går ud og spiser. Men er økologi overhovedet lig med bæredygtighed?
Er økologi lig med bæredygtighed?
Spørger man Torben Blok, markedschef for Foodservice hos Økologisk Landsforening, er svaret klart: Økologien er det mest bæredygtige valg, vi kan træffe. Spørger man Allan L. Agerholm, administrerende direktør hos BC Hospitality Group, er svaret knapt så entydigt. Han mener ikke, at man ukritisk kan sætte lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed. BC Hospitality Group rummer blandt andet Crowne Plaza Copenhagen Towers, der har fået titlen som verdens mest bæredygtige hotel, og her er økologien kun en del af puslespillet:
”Jeg vil gerne starte med at understrege, at jeg ikke er i mod økologi, tværtimod. Jeg synes, at økologi er rigtig fint og kan mange ting, og at der selvfølgelig skal arbejdes videre med det – men økologi er kun en del af løsningen,” siger Allan L. Agerholm og fortsætter: ”Økologien løser ikke samtlige af de udfordringer, vi har i dag, for økologien tager for eksempel ikke højde for transport af råvarer og dyr til slagterier. Den tager heller ikke i sig selv højde for hverken arbejdsforhold eller produkternes kvalitet. I BC Hospitality Group benytter vi os af de økologiske løsninger – men kun når det giver mening. Vores fokus er på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og derfor er vi konstant nødt til at opveje, hvad der i sidste ende er den mest givende løsning på den lange bane.”
Torben Blok er godt klar over, at situationen selvfølgelig er anderledes, når man driver et hotel: ”Hos Økologisk Landsforening koncentrerer vi os om mad. Et hotel har selvfølgelig mange flere udfordringer end det, for de skal også finde bæredygtige løsninger i forbindelse med rengøring, vask og meget andet,” medgiver han.
I forhold til maden mener han dog, at økologien er et godt sted at starte, hvis man vil tilbyde sine gæster en bæredygtig løsning: ”Økologien har udviklet sig meget bare de sidste fem år, og jeg synes, vi i Danmark er rigtig godt kørende på den front. Vores mål i Økologisk Landsforening er, at økologien hele tiden skal udvikle sig og blive bedre, og det kan kun lade sig gøre, hvis forbrugerne støtter op om det. Efterspørgsel og udvikling følges ad: Hvis ingen køber det, så bliver det heller ikke bedre.”
Spisemærke: fup eller fremtid?
Det er også Allan L. Agerholms opfattelse, at økologien er godt med på mange områder, blandt andet når det kommer til mejeriprodukter. Til gengæld mener han ikke, at de økologiske kyllinger er noget at råbe hurra for: ”Kvaliteten er for dårlig, og prisen er for høj, og det betyder altså noget, når man snakker om bæredygtighed. Gæsterne skal have det, de gerne vil have, og det skal være til en fornuftig pris. Det kan ikke nytte noget, at vi forlanger en halv gang mere for et måltid mad, fordi det død og pine skal være økologisk.”
Men den betragtning er Torben Blok ikke enig i: ”Man er nødt til at indse, at bæredygtighed kræver omstilling. Vi kan ikke bare blive ved med at gøre, som vi hele tiden har gjort. Vores vaner skal ændre sig, så vi for eksempel spiser mere sæsonbaseret og skærer ned på kødet,” lyder hans modsvar. Derfor glæder det ham også at se, at interessen for økologien er støt stigende:
”Forbrugerne efterspørger det økologiske – også når de går ud og spiser. I dag har hele 2.500 spisesteder i landet et økologisk spisemærke, og det er positivt, synes jeg. Det viser, at spisestederne lytter til forbrugerne, og det skal de virkelig have ros for,” siger Torben Blok og fortsætter: ”Og så er det godt at se, at der er kommet mere fokus på økologiske drikkevarer. For bare et par år siden var det nærmest kun saft og juice, som kunne fås økologisk, når man gik ud for at spise. I dag er der en del, som har fået økologiske vine og cocktails på menukortene. Det viser bare, at økologien stadig er under hastig udvikling, og at hotel- og restaurationsbranchen lytter til gæsternes ønsker og arbejder seriøst med at integrere de økologiske løsninger i sortimentet.”
Økologimærket giver Allan L. Agerholm ikke meget for: ”Som det er lige nu, handler det bare om at have så meget økologi på menukortet som muligt, så man kan få et spisemærke i guld, sølv eller bronze, men uden egentlig at tage stilling til mere omfattende spørgsmål og problematikker. Der findes ingen 100 procent-løsninger. Vi er nødt til hele tiden at veje tingene op mod hinanden og træffe den beslutning, som, vi mener, er den mest bæredygtige. Det betyder ikke, at den løsning ikke påvirker vores miljø, for det gør alt, hvad vi foretager os. Man kan ikke være CO2-neutral,” konstaterer Allan L. Agerholm og tilføjer:
”Økologi er meget vigtigt for os alle, men det løser ikke alt, og det er ikke så sort/hvidt, som det ofte gør sig ud for i medierne og det politiske system. Jeg synes, det er et problem, at det offentlige, herunder også skiftende regeringer, ensidigt fokuserer og bruger mange penge på en 100 procent økologiløsning.”
Ansvar eller aflad?
”Økologi er et godt udgangspunkt for at lave god mad, drive god forretning og tage ansvar for råvarerne, men økologi kræver også samarbejde på kryds og tværs af brancherne. En kok bør være bedste venner med sin økologiske landmand og tale med grossisten og producenten om, hvilke muligheder der er i forbindelse med råvarerne. På den måde kan mange af de professionelle køkkener få langt mere ud af produkterne,” siger Torben Blok.
Selvom Allan L. Agerholm er enig i, at økologien er et fornuftigt skridt i den rigtige retning, mener han ikke, at den kan stå for sig selv: ”Vi skal tage højde for menneskerettigheder, dyrevelfærd og miljø, herunder økologi, sæsonerne, lokale råvarer og transport, og så skal vi have fokus på kvalitet og pris. I BC Hospitality Group har vi et mål om hele tiden at holde en række kriterier op mod hinanden og vurdere, hvilken løsning der skaber mest værdi, når vi betragter hele konteksten – og det er altså ikke altid den økologiske løsning, der er at foretrække,” forklarer han og fortsætter:
”Jeg synes, at økologi i mange tilfælde er blevet en måde, hvorpå man kan købe aflad, og at der lidt er en konsensus i samfundet om, at hvis bare man køber økologisk, så har man gjort noget godt for verden. Økologi er ikke en pakkeløsning, hvor man vinder på alle parametre. Det kan ikke nytte noget, at vi insisterer på at købe alle grøntsager økologiske, hvis de skal transporteres så langt, at CO2-udledningen heraf gør større skade på miljøet end eventuelle sprøjtemidler.”
Den opfattelse strider dog imod Torben Bloks syn på økologien: ”Økologi er netop en pakkeløsning, der tager højde for både natur- og grundvandsproblematikker, og som samtidig sikrer høj dyrevelfærd og fravær af pesticidrester og en lang række e-numre i maden. Det er dog klart, at transport også har betydning, og det optimale er selvfølgelig at købe danske - og gerne lokale - økologiske varer.”
Til det svarer Allan L. Agerholm: ”Hvis dansk økologisk frugt og grønt er i sæson eller på lager, så er dansk økologisk frugt og grønt i min optik det absolut mest bæredygtige valg – og det er også det, vi vælger i BC Hospitality Group. Det er perioderne, hvor man er nødt til at købe importeret økologi, der er problematisk. Hvad angår kød og fjerkræ, bør bæredygtighed tænkes holistisk, herunder hensynet til dyrevelfærd, som vi vægter tungere end det ensidige økologiske.”
FAKTABOKS
Hvorfor får BC Hospitality Group ikke-økologisk kaffe fra Sumatra?
BC Hospitality Group har gennem en årrække arbejdet med et kaffeprojekt på Sumatra. I stedet for at fælde regnskov for at lave kaffeplantager er de fattige bønder begyndt at plante kaffe, som kan gro på deres grund uden at ødelægge noget, og det er den kaffe, som BC Hospitality Group køber.
Bønderne får en ordentlig betaling, og projektet er med til at øge levestandarden på Sumatra – det sikrer blandt andet, at børnene kommer i skole. Selvom kaffebønnerne faktisk er økologiske, kan det ikke betale sig at få dem certificeret, da det vil være for omkostningstungt og gå ud over velfærden.
FAKTABOKS
Fakta fra Økologisk Landsforening
·Den økologiske andel af fødevaresalget til professionelle køkkener udgør nu 9,2 %
·Økologisk Landsforening estimerer, at den økologiske vækst i foodservice fra 2016 til 2017 er 25 % (tal endnu ikke opgjort)
·Omsætningen af økologi til foodservice i 2017 forventes at udgøre cirka 2,5 milliarder kroner (tal endnu ikke opgjort)
·Salget af økologiske varer til foodservice er femdoblet over en periode på syv år
·Hoteller, restauranter og caféer står for den største vækst fra 2015 til 2016 på 41 %
·Mere end 2.500 professionelle køkkener i Danmark har nu det økologiske spisemærke
·Økologisk Landsforening stræber mod, at 6.000 kantiner, restauranter med mere har et økologisk spisemærke i 2020, og at den økologiske andel af fødevaresalget til professionelle køkkener i 2020 udgør 60 %
FREMHÆVET CITAT
Økologi er meget vigtigt for os alle, men det løser ikke alt, og det er ikke så sort/hvidt, som det ofte gør sig ud for i medierne og det politiske system. Jeg synes, det er et problem, at det offentlige, herunder også skiftende regeringer, ensidigt fokuserer og bruger mange penge på en 100 procent økologiløsning.
Allan l. Agerholm
Direktør hos BC Hospitality Group
FREMHÆVET CITAT
Vores mål i økologisk landsforening er, at økologien hele tiden skal udvikle sig og blive bedre, og det kan kun lade sig gøre, hvis forbrugerne støtter op om det. Efterspørgsel og udvikling følges ad: Hvis ingen køber det, så bliver det heller ikke bedre.
Torben blok
Markedschef for Foodservice hos Økologisk Landsforening
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking