Bugs for Breakfast
Det var et etisk aspekt, som for tre år siden fik Nina Askov til at rette fokus mod insekterne. Den danske dyrevelfærd så skidt ud, syntes hun, og med en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, følte hun, at tiden var inde til at forsøge at ændre danskernes spisevaner.
Med bloggen Buglady er Nina Askov nu i gang med at sprede budskabet om alle goderne ved at integrere insekter i madlavningen, og det er også hende, som har hjulpet de tre Danhostels med at få insekterne på morgenmadsbuffeten.
Det kribler og krabler på morgenmadsbuffeten
Den 7. juni 2017 udvidede Danhostel Copenhagen Amager, Danhostel Copenhagen City og Danhostel Copenhagen Bellahøj deres respektive morgenmadsbuffeter med fire forskellige insektoplevelser: Muffins bagt med buffaloorme-mel, knækbrød bestående af melorme-mel, bagte voksmøllarver med paprika og græshopper tilberedt med lime. ”Vi kunne godt tænke os at give folk en anderledes spiseoplevelse,” fortæller Lasse Uldahl Borch, som er bestyrer på Danhostel Copenhagen Amager, ”og efter et netværksmøde med Nina var vi overbeviste om, at insekter på morgenmadsbuffeten var en sjov og udfordrende måde at gøre det på.”
Nina Askov lavede derfor en workshop for kokkene på de tre Danhostels, hvor hun introducerede insekterne og deres egenskaber i madlavningen. ”Jeg vil rigtig gerne være med til at skabe fokus på insekterne, så jeg synes, det er et godt initiativ,” siger Nina Askov, som ud over sin blog også kan skrive forfatter på cv’et, efter hun i foråret 2017 udgav
bogen: Insekter på menuen – den nye trend i Europa.
Insekterne er kommet for at blive
Det er da også Nina Askovs opskrifter, som Danhostel benytter sig af. ”Nina har en masse lækre opskrifter, som vi har valgt at bruge, men kokkene er allerede i gang med at eksperimentere med deres egne idéer,” siger Lasse Uldahl Borch. Insekterne er nemlig kommet for at blive. Selvom de lige nu kun udgør en brøkdel af den samlede buffet, håber Lasse Uldahl Borch på, at de fremadrettet kan tilføje nye retter og dermed udvide udvalget af insekt-mad. ”Gæsterne skal lige have lov til at vænne sig til tanken, men med tiden har vi da en klar mission om at få flere insekt-retter på menukortet,” fortæller Lasse Uldahl Borch.
Men hvor kommer insekterne egentlig fra? Det er et spørgsmål, de ofte møder på de tre Danhostels. ”Det er altså ikke nogen, vi selv er ude og fange ind,” forsikrer Lasse Uldahl Borch med et grin og fortsætter: ”Vi bestiller dem hjem gennem Kalu og Din Insekt Butik, som er vores leverandører på området.”
En positiv overraskelse for gæsterne
Der er ingen tvivl om, at det er en grænse, som skal overskrides, når gæsterne bliver konfronteret med insekterne i maden. ”Mange er lidt tilbageholdende, men når de først har smagt på de forskellige retter, er de som regel meget begejstrede,” siger Lasse Uldahl Borch, og Nina Askov er enig: ”I Danmark er vi ikke vant til at forbinde insekter med mad, men gennem mit arbejde oplever jeg, at de fleste er nysgerrige både i forhold til smagen, men også i forhold til de miljømæssige og næringsmæssige fordele.”
Ofte hjælper det, at insekterne er bagt ind i for eksempel muffins eller knækbrød, som det også er tilfældet på Danhostels morgenmadsbuffet: ”Gæsterne bliver ikke direkte konfronteret med insekterne, når de for eksempel er malet til mel og bagt ind i en kage,” uddyber Lasse Uldahl Borch og tilføjer: ”Når de så har vænnet sig lidt til tanken, kan de jo prøve græshoppe-snacksene eller de bagte voksmøllarver.”
Lækkert, sundt og godt for miljøet
Der er masser af gode grunde til at spise insekter, mener Nina Askov: ”Først og fremmest har de mange gode nærringsegenskaber, som snildt kan måle sig med andet kød. De har et højt protein- og fedtindhold, og så indeholder insekter en masse fibre, som giver en god mæthedsfornemmelse.”
I 2050 er vi næsten 10 milliarder mennesker på Jorden, lyder FN’s vurdering, og til den tid er der hverken vand nok eller land nok til at brødføde verdensbefolkningen med det landbrug, vi har i dag. Og det er en anden rigtig god grund til at give insekterne en chance. ”Med 10 kg foder kan vi producere fire gange så mange kilo insekter som oksekød, og så kræver insekterne langt mindre plads end andre landbrugsdyr,” fortæller Nina Askov og tilføjer: ”Det er naturligt for insekterne at bo på meget lidt plads i modsætning til grise, køer og kyllinger, og vi undgår at stresse dyrene med transport i forbindelse med slagtning.”
Nina Askov er dog godt klar over, at insekterne ikke bliver en naturlig del af danskernes madvaner henover natten, men hun håber, at hun med sin blog, sin bog og sit tilbud om workshops kan være med til at bryde barrieren hos befolkningen: ”Tilvænning tager tid, men jeg er overbevist om, at flere hopper med på bølgen, når de indser de mange fordele, der er ved at bruge insekter i madlavningen,” afslutter Nina Askov.





