





”Lær noget nyt og dygtiggør dig, når nu du har muligheden.” Sådan lyder rådet fra Michael Jørgensen. Han er oprindeligt uddannet kok og har mange års erfaring som faglærer på Hotel- & Restaurantskolen i København, men er nu ansat som uddannelseskonsulent i 3F Privat Service, Hotel og Restauration – også kendt som PSHR.
Som uddannelseskonsulent har Michael Jørgensen ansvaret for branchens uddannelser og efteruddannelser, og han undrer sig over, at så få benytter sig af deres ret til efteruddannelse og kompetenceudvikling. For hvorfor ikke blive endnu bedre, når nu du kan?
Et tag-selv-bord af kurser
Det er kun et fåtal af alle ansatte, der bruger deres årlige ret til to ugers selvvalgt uddannelse, hvilket kan ses på udbetalingerne fra de kompetencefonde, som dækker branchen. ”Støtten fra kompetencefondene bruges til løntabsgodtgørelse, hvilket gør det så godt som gratis at sende en medarbejder på kursus,” siger Michael Jørgensen og understreger, at det selvfølgelig afhænger af, hvilket kursus der vælges, og hvilken overenskomst, herunder kompetencefond, man er dækket af.
Så længe der er tale om AMU-kurser, har medarbejderne frit slag. De fleste vælger et kursus, som er relevant inden for køkken- eller serviceområdet, men også kurser i forbindelse med almene færdigheder som dansk, matematik og IT er efterspurgte.
Ny viden giver ny energi
Michael Jørgensen mener, at der især er én god grund til, at medarbejderne ikke efteruddanner sig: De mangler information om deres muligheder. ”Nogle er måske slet ikke klar over, at de rent faktisk har ret til de her to uger – andre mangler kendskab til den økonomiske støtte og til kursusudbyderne,” fortæller Michael Jørgensen og tilføjer: ”Og så er der dem, der simpelthen ikke føler, at de har tiden til det. Det er ærgerligt, for et kursus kan være et positivt afbræk fra den travle hverdag på arbejdspladsen, og det kan give medarbejderne fornyet energi og gåpåmod.”
Planlæg i god tid
En dialog mellem virksomheden og medarbejderne kan være en god begyndelse til kompetenceudvikling af arbejdspladsen. Helt konkret kan det ske ved, at fx ledelsen, medarbejderne og den lokale 3F-afdeling sætter sig sammen og udvælger de kurser, som er relevante og interessante for de involverede parter.
Sammen med den lokale erhvervs- eller AMU-skole aftales det, hvornår de udvalgte kurser skal afvikles. ”Når virksomhederne får mulighed for at planlægge kompetenceudviklingen i god tid, øger vi sammen chancen for, at medarbejderne rent faktisk får gennemført kurserne,” siger Michael Jørgensen og afslutter med en klar opfordring: ”Grib chancen og kom i gang med kompetenceudviklingen. Det bidrager med en masse positivt til arbejdspladsen, når medarbejderne lærer noget nyt.”
FREMHÆVET CITAT
”Lær noget nyt og dygtiggør dig, når nu du har muligheden.”
Michael
Jørgensen
FAKTABOKS
Du kan blandt andet tilmelde dig populære kurser som:
• Bæredygtighed på hotel & restaurant
• Gastronomi uden fødevareallergi
• Molekylær gastronomi
• Insekter – andre proteiner på menukortet
• Smørrebrød – nu og i fremtiden
• … og mange flere!
Find inspiration til dit næste kursus på
www.uddannelsessekretariatet.dk
FAKTABOKS
Michael Jørgensen er…
·formand for det faglige udvalg for gastronomuddannelsen (Kok og Smørrebrød og Catering)
·formand for branchens efteruddannelsesudvalg
·bestyrelsesmedlem for Kokke- og Cateringslandsholdet
·ansvarlig for DM i Skills i konkurrencerne for Kokke, Smørrebrød og Catering, Tjenere og Receptionister
·ansvarlig for WorldSkills for Kokke og Tjenere
·i bestyrelsen for kompetencefonde for Hotel, Restauration, Kantine, Cafeteria og Søfart
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking