Kold kaffe er ikke affald
Det skal være slut med at betragte kaffeslatter og kaffegrums som affald, mener Merrild Lavazza, der med deres BrugOP-koncept i stedet vil få landets professionelle køkkener til at betragte kafferesterne som en ressource
Vi lever i en tid, hvor de fleste i vid udstrækning forsøger at undgå madspild. Mange køkkener har da også fokus på at udnytte råvarerne, for eksempel kød, brød og grøntsager, til fulde, men de færreste tænker over, at drikkevarer også tæller med i regnskabet. Det vil Merrild Lavazza gerne være med til at ændre på.
Den 1. oktober 2015 overtog det italienske kaffehus, Lavazza, Merrild Kaffe ApS, og det gav mulighed for at relancere hele Merrild-brandet. I dag arbejdes der blandt andet med, at den gastronomiske vinkel fra Lavazza skal overføres til Merrild-brandet på et niveau, der henvender sig og passer til køkkener og kantiner. Det er her, BrugOP-konceptet kommer ind i billedet – et koncept der passer fint ind i den del af Merrild Lavazzas strategi, som omhandler ansvarlighed, bæredygtighed og økologi.
Se det som en ressource
Du skal ikke græde over spildt kaffe. Men fremover kan du med fordel forsøge at give kafferesterne nyt liv i stedet for bare at smide dem i vasken. Merrild Lavazzas BrugOP-koncept gør opmærksom på, at kaffeslatter og -grums er en ressource, der ikke fortjener at ryge i køkkenvasken eller affaldsspanden.
Konceptet handler om at hjælpe virksomheder, herunder køkkener og kantiner, til at minimere kaffespildet på den lange bane og i stedet integrere den tiloversblevne kaffe i diverse retter. Og det behøver ikke nødvendigvis at være retter, du serverer for gæsterne; det kan også være nogle, du forkæler kollegaerne med.
Spild af kaffe
En del af relanceringen har betydet, at Merrild Lavazza i dag fungerer som både rådgiver og samarbejdspartner for landets storkøkkener. Her snakker deres rådgivere kaffesituationer igennem med kunder og potentielle kunder. På den måde bliver det tydeligt, hvor meget kaffe der rent faktisk går til spilde, og det hjælper storkøkkenerne med at se behovet for at tænke ud af boksen og finde løsninger til at få kaffen brugt.
Den overskydende kaffe kan for eksempel indgå som ingrediens i både marinader og snacks, eller du kan bruge den kolde kaffe til at fremstille en lækker iskaffe. Du kan læse meget mere om BrugOP-konceptet og finde tips og opskrifter i Merrild Lavazzas magasin, Kaffetid, som udkommer tre gange om året, samt på Merrild Lavazzas hjemmeside merrild.dk/foodservice.
FREMHÆVET CITAT
”I stedet for at øge mængden af madspild vil jeg opfordre til, at du bruger overskydende kaffe og kaffegrums i madlavningen. Du kan for eksempel bruge kaffe til at braisere kød med, lave sirup på, som
ingrediens i en chokoladekage eller i en soya, eddike eller kaffedressing. Kaffegrumset, som mange forbinder med affald, kan med fordel bruges til at lave kaffe-gravad laks, eller du kan blande grumset i en marinade, hvor den bidrager til at mørne kødet. Kaffens bitre element kan bruges, når du arbejder med de fem grundsmage, og den kan helt sikkert åbne dine øjne for nye smagsmuligheder. ”
Casper Bøgeskov
Cateringlandsholdet





