Bagværk med mange lag
Danmark er en af verdens førende wienerbrødsnationer, og i denne artikel fortæller Kohbergbageren Christian Ravn om hemmelighederne bag et velsmagende og lækkert stykke wienerbrød
I Danmark kalder vi det wienerbrød. I Wien kalder de det Kopenhagener Plunder eller Dänischer Plunder, og selvom wienerbrødets særegne rullelagsteknik kom til Danmark gennem østrigske bagere, ja, så er vi danskere tilsyneladende så wienerbrødsglade, at mange lande har opkaldt bagværket efter os. På engelsk hedder det, som du sikkert ved, Danish Pastry eller bare Danish, og i Tyskland kalder de det Kopenhagener Gebäck.
Sprød udenpå og blød indeni
Danmarks internationale wienerbrøds-berømmelse indikerer, at vi kan noget helt særligt med dette teknisk udfordrende stykke bagværk. Én af dem, der kan fortælle mere om wienerbrødets mange lag, er Christian Ravn, der har 30 års erfaring som bager, og som i de sidste fire år har stået med hænderne i wienerbrødsdejen hos Kohberg.
”Hemmeligheden bag et godt stykke wienerbrød er egentlig ikke særlig hemmelig, men det kræver øvelse at mestre teknikken. Wienerbrød er en hel videnskab i sig selv, og man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal ende ud med det sprøde, luftige og flagede resultat, der karakteriserer wienerbrødet,” fortæller Christian Ravn, der godt kan lide udfordringen ved den komplicerede wienerbrødsdej:
”Når jeg bager wienerbrød, får jeg virkelig lov til at bruge mit håndværk. Det kræver mere teknik at håndtere en wienerbrødsdej korrekt i forhold til for eksempel en almindelige bolledej. Et lækkert stykke wienerbrød skal være sprødt udenpå og blødt indeni, og så skal man tydeligt kunne se og fornemme de mange lag, når man sætter tænderne i det,” forklarer han.
Lag på lag på lag
Rullelag, margarinelag, laminering – kært barn har mange navne, og så længe wienerbrødet ender med 24 lag, kan du kalde dem, hvad du vil. Lagene er særligt karakteristiske for wienerbrødet, for de er den afgørende faktor for, at wienerbrødet bliver sprødt, og derfor kræver det ekstra omhu, når dejen laves:
”Dejen foldes og rulles, så der skiftevis er lag med dej og rullemargarine, og her skal man være forsigtig. Hvis dejen mases for meget, og margarinen æltes ud i dejen, forsvinder lagene, og så ender du med en konsistens som almindeligt hvedebrød,” forklarer Christian Ravn og afslører, hvordan man bedst sikrer, at lagene holdes adskilt: ”Dej og fedtstof skal have samme temperatur, og det er vigtigt, at begge dele er kolde. Ellers risikerer man, at dejen begynder at hæve, og hvis det sker, forsvinder lagene. Det kan derfor være en længere proces at bage wienerbrød, fordi dejen hele tiden skal tilbage på køl, men jo mere erfaren, man bliver, jo hurtigere går det.”
Ærlige råvarer
Hanekamme, spandauere, københavnerbirkes… Måske løber munden allerede i vand? Der findes efterhånden en lang række forskellige wienerbrød, men dejen er fremstillet efter det samme princip:
”Fold og rul-teknikken er grundstenen i wienerbrød, men et godt resultat kræver også en god grunddej og gode råvarer,” siger Christian Ravn, hvis personlige wienerbrødsfavorit er kanelsneglen.
I Kohbergs wienerbrød bruges der blandt andet æg fra fritgående høns, og rullemargarinen får Kohberg fra en RSPO-certificeret leverandør. RSPO er en global enhed, som arbejder for en bæredygtig palmeolie-industri, og du kan derfor servere Kohbergs wienerbrød med god samvittighed. Wienerbrødets gode smag stammer desuden fra naturlige smagsgivere og aromaer og er ikke kunstigt fremstillet.
FAKTABOKS
Prøv den nye saltkaramelflet
Blandt Kohbergs wienerbrøds-nyheder finder du Saltkaramelflet. Den er drysset med sukker og hasselnødder og fyldt med blød saltkaramel. Mums!
FAKTABOKS
Fakta
Vil du servere velduftende og smagfuldt wienerbrød for dine gæster? Så prøv Kohbergs udvalg af mini-wienerbrød til den lille lækkersult.





