Fremtidens forbrugere fileterer fisk på festival
De unge er dem, der oftest benytter de lette løsninger under madlavningen, og de er samtidig også den gruppe, som svinger grydeskeen med det dårligste resultat. Kokke-kompetencerne befinder sig på den nederste hylde, og kreativiteten i køkkenet mangler krydderi.
Netop dette er baggrunden for Danmarks største køkkenfest, FoodJam, der i 2017 kørte for sjette gang på Roskilde Festival. I det aktive folkekøkken mødes de unge af en stor råvarebuffet bestående af sæsonbestemte økogrøntsager, krydderurter, frugt, muslinger og hele friske fisk – og det er populært. Gennem tiden har mere end 16.000 unge danset igennem FoodJam og fået bedre styr på rytmen i køkkenet.
”På FoodJam får de unge en fornemmelse for råvarerne. Og de får fif til udskæringer og tilberedninger,” forklarer Judith Kyst, direktør for Madkulturen, der arbejder bredt for ’bedre mad til alle’ og står bag FoodJam.
”Det er vigtigt at vide, hvad du spiser. Når du ikke kan håndtere klassiske råvarer, så udliciterer du populært sagt din sundhed til andre. Derfor handler FoodJam om én ting: At give de unge mod på at gå i køkkenet og lave mad fra bunden, så vi fortsat har kritiske forbrugere,” siger Judith Kyst.
Havets herligheder hitter
De unge er svære at fange igennem klassiske kampagner, men en større evaluering af FoodJam i 2015 viser, at de unge rent faktisk tager læringen til sig og bruger den aktivt i eget køkken. Særligt muslinger, fisk, fennikel og krydderurter er store råvarehit, og filetering af fisk, tilberedning af muslinger og kunsten at kunne rense og snitte grøntsager er kompetencer, de unge er glade for at have tilegnet sig.
”Det lyder måske banalt. Men hvis en hel generation ikke ved, hvordan man fileterer en fisk, tilbereder muslinger eller renser en porre, så er madkulturen udfordret og vores hjemmemarked for velsmagende, sunde råvarer falder bort,” siger Judith Kyst.
FoodJam er blevet til i samarbejde med SuperBrugsen, Kvickly og Änglamark, og under arrangementet bruges der økologiske råvarer, muslinger fra Limfjorden og fisk fra Thorup Strand.
Friske fødevarer og smæk på smagen
På FoodJam er det ikke kokke, som guider de unge sikkert gennem de friske fødevarer, men derimod ”kulinariske vejledere”, der har fået et gastronomisk grundkursus. Én af dem er Roald Frej Vitus Simonsen, som har været kulinarisk vejleder tre år
i træk:
”Med få råvarer kan jeg virkelig ændre mine jævnaldrendes måde at tænke mad på. De fleste har lavet lasagne og flødekartofler, når de kommer ind i FoodJam-teltet, men de færreste har smagt en jordskok,” fortæller han og pointerer, at alle er klar på at prøve noget nyt, så længe de bliver guidet en anelse.
De unge begynder hurtigt at eksperimentere og udfordre smagsløgene. Roald Frej Vitus Simonsen havde for eksempel en gut i teltet, som pludselig fik lyst til at udvikle en mojitodessert:
”Det havde hverken vi eller han prøvet før, men han gik i gang med en yoghurtdressing med mynte, lime og sukker og serverede nye jordbær til for sine kammerater. Det smagte fremragende, så den ret plankede vi og brugte de næste dage med stor succes”, fortæller han.
”Der skal faktisk forbavsende lidt til, før de opdager, at køkkenet lige så godt kan være en sjov, kreativ legeplads i stedet for en fastlåst fabrik,” afslutter Roald Frej Vitus Simonsen.





