Tre tips til dig der drømmer om egen restaurant
Der er mange brikker, som skal passe sammen, hvis din drøm om at åbne egen restaurant skal realiseres med succes.
Annette Vangstrup, medindehaver af det branchespecialiserede konsulenthus Asnæs og Vangstrup, oplever, at der især er tre væsentlige faktorer, som folk glemmer: ”En god idé kan ikke bære projektet alene, men dit koncept skal selvfølgelig være unikt, så du skiller dig ud. Budgettet skal være realistisk, så du ikke oplever økonomiske overraskelser, og det kræver, at beliggenheden og hermed også huslejen samt logistikken og menukortets omfang er tilpasset hinanden og regnet ind,” forklarer hun.
Beliggenhed og husleje
Noget af det første, du skal overveje, er, hvor din restaurant skal ligge. En afsides beliggenhed betyder, at du skal bruge flere penge på markedsføring, mens en central beliggenhed – fx i en gågade – gør dig mere synlig over for gæsterne. ”En central beliggenhed er som udgangspunkt lig med en markant højere husleje,” forklarer Annette Vangstrup og fortsætter: ”Selvom du måske får flere gæster ved at have en restaurant i midtbyen, skal det stadig kunne opveje den ekstra husleje. Og er det overhovedet realistisk at finde et lokale, som passer til konceptet og budgettet?”
Hvor mange kan du ansætte?
Lønninger er en af de helt store udgifter, hvis du vil have din egen restaurant. Du bør derfor regne på, hvor mange ansatte du har råd til at have, og det afhænger igen af, hvor mange gæster der er plads til i din restaurant. ”Færre gæster betyder lavere omsætning, og en lavere omsætning betyder selvfølgelig, at du ikke har råd til at ansætte lige så mange medarbejdere, som du kunne ønske dig,” siger Annette Vangstrup og tilføjer: ”Er der for mange opgaver til, at du selv kan nå at løse dem, og har du ikke økonomisk råderum til at ansætte, så er der stor sandsynlighed for, at konceptet falder fra hinanden.”
Effektivisér menukortet
Måske egner dit koncept sig bedst til, at der faktisk kun er dig – og måske en enkelt anden ansat, der er primær driftsressource – og det har indflydelse på menukortet. Får kunderne for mange valg, skal du have mange forskellige produkter på lager og forskellige produktionsprocesser, og det giver spild. ”Færre valg gør din restaurant mere effektiv, og effektivitet er en vigtig faktor, hvis din restaurant skal have succes,” understreger Annette Vangstrup.
Flere og flere restauranter tilbyder også take away, og det kan være en fin måde at effektivisere på, hvis det giver mening i forhold til konceptet. ”Hvis gæsterne selv henter deres mad, bruger du ikke tid på at servicere dem, mens de spiser, eller gøre rent efter dem efterfølgende,” afslutter Annette Vangstrup.





