





Hvis der er noget, danskerne er vilde med, så er det rugbrød. Og dét i en sådan grad, at mange faktisk medbringer rugbrød i kufferten, når de skal på ferie. Der er nemlig ingen andre lande, der laver så velsmagende rugbrød, som vi gør i Danmark. Og én af dem, vi kan takke for det, er Kohberg.
Mange år med rugbrød
Det hele startede tilbage i 1969, da bagermester Alfred Kohberg åbnede et håndværksbageri i Rødekro i Sønderjylland. Han blev hurtigt kendt som den lokale rugbrødsmester, og hans gode rygte satte for alvor gang i butikken. Alfred Kohberg flyttede senere bageriet til Bolderslev, ikke mange kilometer fra Rødekro, og her har Kohberg stadig adresse på Kernesvinget den dag i dag.
Ud over rugbrødsbageriet i Bolderslev har Kohberg også et rugbrødsbageri i Haderslev, og Preben Helleberg Jensen er tilknyttet begge bagerier. Hans arbejde består blandt andet i at udvikle, teste, justere og finpudse opskrifter, og det resulterer i helt nye brødoplevelser, hvoraf Økologisk Fuldkornsrugbrød og Mesterværk er de seneste skud på stammen.
Mesterværk er et sandt mesterværk
Ud over surdej og rugmel indeholder Mesterværk 11 forskellige slags frø, kerner og gryn, som sammenlagt udgør 45 % af brødet. Kombinationen af græskarkerner, hirse, majs, rugkerner, gule hørfrø, chiafrø, solsikkekerner, havreflager, hørfrø, byggryn og birkes giver en unik, nøddeagtig smag og gør brødet knasende og saftigt.
”Vi er startet helt fra bunden og har arbejdet indgående med, hvordan de forskellige ingredienser komplementerer hinanden. Det har været en innovativ proces, og det har været virkelig spændende at være med til at udvikle brødet,” fortæller Preben Helleberg Jensen. Gennem 13 år har han været med til at udvikle nye opskrifter og brød til Kohberg, og han ved præcis, hvordan man skaber et lækkert brød: ”Der skal være balance mellem surhed og sødme og det rette bid fra frø og kerner,” afslører han.
Økologi har høj prioritet
Der ligger solidt håndværk og masser af bagererfaring bag hvert eneste brød fra Kohberg. Det kommer også til udtryk i det økologiske fuldkornsrugbrød: ”De økologiske råvarer stiller høje krav til vores faglighed, fordi det kræver mange små og præcise justeringer at nå frem til det samme brød hver gang,” forklarer Preben Helleberg Jensen. Det er netop én af de udfordringer, han elsker ved sit arbejde: ”Økologi har høj prioritet i de sønderjyske bagerier, og med det økologiske fuldkornsrugbrød er vi med til at opfylde dine gæsters ønske om at spise kvalitetsbrød,” afslutter han.
Kohberg byder på brød
Til FoodExpo den 18.-20. marts 2018 er du velkommen til at kigge forbi Kohbergs stande og opleve de mange rugbrøds- og sandwichnyheder. Du får blandt andet mulighed for at diskutere krumme, smag og bid med fagfolk, og du introduceres for lækre brød og nye madtrends. Herudover præsenterer Cateringlandsholdet spændende nye idéer til menukortet – selvfølgelig med brødet som omdrejningspunktet. Du finder Kohberg på stand M9558 og i økohallerne på stand J7240.
FREMHÆVET CITAT
”Der skal være balance mellem surhed og sødme og det rette bid fra frø og
kerner.”
Preben Helleberg Jensen
Alle rettigheder forbeholdt | What's Cooking